Părinții s-ar putea simți necalificați să-și învețe copiii despre bani, dar experții spun că nu este necesară o diplomă în finanțe sau cunoștințe speciale. În schimb, alfabetizarea financiară începe prin predarea următoarelor șapte lecții de bază.
1. Diferența dintre dorințe și nevoi. Deciziile financiare bune încep prin a putea distinge între ceea ce este necesar să ai și ceea ce este frumos să ai.
„Preșcolarii nu înțeleg subiecte sofisticate, dar pot înțelege nevoile versus dorințele”, spune Adrienne Penta, director executiv la Centrul pentru femei și sănătate din cadrul serviciilor firmei Brown Brothers Harriman. Familiile cheltuiesc mai întâi banii pe nevoi precum hrană, adăpost și medicamente. Între timp, cumpărăturile plăcute, cum ar fi jucăriile și vacanțele, ar trebui să fie cumpărate numai după ce nevoile de bază au fost satisfăcute.
Copiii mai mari și adolescenții își pot perfecționa în continuare înțelegerea a ceea ce constituie o nevoie. De exemplu, în timp ce toată lumea are nevoie de îmbrăcăminte, blugii de la designeri nu se încadrează în categoria nevoii, ci a dorinței. De asemenea, o casă este o necesitate, dar o baie personală sau chiar propriul dormitor poate fi catalogată mai degrabă ca o dorință decât ca o nevoie.
2. Fiecare achiziție are un cost de oportunitate. De asemenea, copiii trebuie să știe că banii sunt limitați, chiar și pentru familiile înstărite. Aceasta înseamnă că banii folosiți pentru achiziționarea unui articol nu vor fi disponibili pentru achiziționarea altor articole.
„Fă-i conștienți de compromisuri cât mai curând posibil”, spune Peter Nigro, profesor și președinte al departamentului de finanțe de la Universitatea Bryant din Smithfield, Rhode Island. O modalitate ușoară de a preda această lecție este de a implica copiii în luarea alegerilor de zi cu zi. Magazinul alimentar este un loc natural pentru aceste lecții. Copiilor li se poate cere să decidă între două elemente, cum ar fi două varietăți de biscuiți, cu explicația că banii doar pentru un produs sunt incluși în buget.
3. Repercusiunile cheltuielilor greșite. Părinții pot fi înclinați să-și protejeze copiii în a lua decizii greșite legate de bani. Rich Ramassini, un planificator financiar certificat și vicepreședinte senior la firma financiară PNC Investments din Pittsburgh, a experimentat acest lucru atunci când fiul său a risipit banii primiți cu ocazia zilei sale de naștere în doar o săptămână. Cu toate acestea, mai degrabă decât să interzică cumpărarea din impuls și nu de nevoie, Ramassini s-a dat deoparte deoparte, astfel încât fiul său să poată experimenta dezamăgirea unei achiziții precare. „Aceasta este o greșeală mult mai bună decât o greșeală de 1.000 de dolari sau o greșeală de 10.000 de dolari”, spune Ramassini. A fost o lecție învățată când fiul său a cerut ulterior sfaturi despre cum să gestioneze mai bine niște bani primiți de Crăciun. De asemenea, și alți părinți ar trebui să fie dispuși să stea deoparte în timp ce un copil ia o decizie slabă cu privire la modul în care cheltuie banii lui. Nu vă băgați și nu înlocuiți banii cheltuiți sau lecția va fi pierdută. Ramassini sugerează părinților să fie deschiși și în privința greșelilor lor personale în legătură cu banii. „Este dificil, dar este o lecție puternică”, spune Ramassini. “Vă permite să conduceți prin propriul exemplu.”
4. Cum să amânăm recompensa. Penta spune că una dintre lecțiile financiare fundamentale pe care ar trebui să le învețe fiecare copil este cum să aștepte să facă o achiziție. Practicarea satisfacției întârziate creează autodisciplina necesară pentru a economisi bani pentru pensie, colegiu și alte cheltuieli de la vârsta adultă.
Părinții îi pot ajuta pe copii să își dezvolte acestă abilitate prin a nu cumpăra fiecare articol solicitat. O lecție și mai puternică poate fi evitarea de către părinți a achizițiilor din impuls și explicarea copiilor, în timp ce fac cumpărături, că nu cumpără ceva care le poate plăcea, deoarece nu au nevoie de el în acel moment.
Când vine vorba de a-și cheltui banii, copiii ar trebui încurajați să gândească prin achiziții. Întrebarea pe care Penta sugerează părinților să o pună copiilor este: “Trebuie să-l ai acum sau îl poți avea mai târziu?”.
5. Cum funcționează creditul. Cele mai multe lecții pe care copiii trebuie să le învețe pentru a devini alfabetizați financiar se referă la valori și comportament, nu la aspectele tehnice ale modului de funcționare a banilor. O excepție este creditul.
Copiii trebuie să înțeleagă despre credit că este un împrumut de la alții și vine cu un cost. Cu toate acestea, trebuie, de asemenea, învățați că creditul poate fi un instrument valoros. Este ceva ce Nigro spune că mulți adulți tineri par să înțeleagă greșit în zilele noastre. „Tuturor le este frică de credit”, spune el. „Toți cred că cărțile de credit sunt rele”.
Acest lucru se poate datora popularității experților în finanțe personale, precum Dave Ramsey, care sugerează evitarea aproape totală a utilizării creditului în favoarea utilizării numerarului. Potrivit acestor experți, utilizarea creditului poate duce la cheltuieli mari și poate duce rapid la cheltuieli semnificative cu dobânzile aferente. Cu toate acestea, creditul în sine nu este rău atâta timp cât este utilizat în mod responsabil, iar copiii trebuie învățați cum să folosească creditul în avantajul lor.
Învățarea copiilor mici despre credit poate fi dificilă, deoarece este un subiect abstract, însă tinerii și adolescenții ar trebui să poată înțelege conceptele și să poată folosi calculatoarele online de simulare a unui credit pentru a vedea cum crește dobânda la un împrumut.
6. Timpul ajută banii să crească. Nigro spune că părinții ar trebui să sublinieze și faptul că banii au o valoare a timpului. Cu alte cuvinte, datorită acumulării dobânzii, banii economisiți sau investiți pe o perioadă lungă de timp au potențialul de a crește semnificativ.
Atunci când conturile de economii au obținut rate ale dobânzilor mai mari, această lecție ar putea fi predată prin faptul că copiii urmăresc creșterea banilor în contul lor bancar.
Acum, cu ratele dobânzilor care se apropie de zero la multe instituții, s-ar putea să fie nevoie de investiții de bani pentru a vedea o creștere semnificativă într-o perioadă de timp. Deși investirea banilor prezintă riscul pierderilor pe o piață în scădere, companii precum Stockpile oferă o modalitate de a investi cu doar 5 dolari.
7. Cum funcționează banii în lumea reală. De multe ori copiii nu au o perspectivă atunci când vine vorba despre bani. „Copiii ar putea crede că 1.000 de dolari sunt toți banii din lume”, spune Ramassini. Părinții trebuie să-și învețe copiii o viziune mai realistă despre câți bani sunt necesari pentru a conduce o gospodărie. Dacă nu doriți să le spuneți copiilor dvs. numere specifice, poate fi benefic să vorbiți în procente. De exemplu, cotați pe ce alegeți să acordați 10 la sută din banii dvs. în scop caritabil sau că cheltuiți 40 la sută din venitul dvs. pentru nevoile familiei. Aceste informații fac ca banii, în special sumele mari, să pară mai puțin abstracte și mai tangibile.
Predarea gestionării inteligente a banilor nu înseamnă o singură conversație la masa din bucătărie. În schimb, toate micile comentarii pe care le faceți zilnic sau la cumpărături și întrebările la care răspundeți de-a lungul zilelor, săptămânilor și anilor constituie educația financiară pe care o faceți copiilor.
Chiar dacă nu crezi că înveți, copiii tăi te privesc mereu și învață din exemplul oferit.
Bibliografie: https://money.usnews.com