ȘCOALA DE ACASĂ

ȘCOALA DE ACASĂ

Educația de acasă, în primii șapte ani de zile ai copilului,  își pune amprenta pe toată viața copilului.  Ceea ce noi ca părinți reușim să transmitem, în primii ani de viață ai copilului, va desena traseul lui de viață.

 Este important ca mama și tata să creeze acasă un spațiu sigur armonios și echilibrat pentru dezvoltarea frumoasă a copilului.  Să ne scriem principiile și valorile după care vrem să ne trăim viața și să le urmăm zi de zi.  Prin propriul nostru exemplu, reușim să-i insuflăm copilului acele valori sănătoase după care să-și trăiască viața. Nucleul unei familii este relația dintre mama și tata.  În jurul acestui nucleu este atmosfera și energia casei.  Și, apoi, urmează copiii.

 Respectul se arată și se trăiește. Doar așa copilul învață, la rândul său, să aibă respect. Copilul își ia modelele de comportament din ceea ce vede la mama și la tata. Mai apoi, din ceea ce vede la ceilalți membri din familia extinsă cu care interacționează.  Iar, când începe să meargă la grădiniță, va observa tipare de comportament la colegii și la educatorii săi.  Dar, dacă comportamentele de acasă sunt cele sănătoase și noi îi vorbim copilului despre ce este frumos, ce este politicos, ce este respectuos, atunci -indiferent de comportamentele pe care le va vedea în exteriorul casei- el va ști să se ghideze după valori sănătoase.

 E important ca primii ani din viață copilul să-i petreacă acasă, cu părinții, într-o relație de apropiere și comuniune.  Asta îi dă lui siguranța și baza sănătoasă de a merge mai departe și a explora viața.

  Să nu ne grăbim în a înscrie copilul imediat la grădiniță.  Este mai greu de corectat un comportament decât de creat de la început și ghidat frumos. Neuronii oglindă ai copilului va face ca el să repete ceea ce vede.  Asta ne face pe noi, părinții, responsabili de ceea ce emitem.  Și ceea ce emitem este ceea ce este în interiorul nostru.  De aici rezultă că trebuie să avem grijă de noi, să ne echilibrăm și să ne armonizăm fizic, emoțional, mental și spiritual.  Asta este cea mai mare moștenire pe care putem să o dăm copiilor noștri:  modul noi reușim să ne împlinim pe toate planurile din viața noastră. Astfel, îi oferim un exemplu sănătos natural împlinitor de trăire.

  Ca să fiu un exemplu sănătos pentru copiii noștri, e necesar să ne dezvoltăm în continuu. Fiecare pas înainte pe care îl facem, fie că el este personal, profesional sau social,  este un plus valoare și în viața copiilor noștri.

  Să dezvoltăm o disciplină în care, cu blândețe față de noi, facem un pas înainte în fiecare zi.  Fie că este o carte din care învățăm să aplicăm anumite tehnici care ne îmbunătățesc viața,  fie că mergem la un curs sau facem o călătorie de descoperire de sine,  că mergem înainte indiferent de starea noastră emoțională (știind că emoțiile sunt doar impulsuri electrice și nu ne definesc în totalitate pe noi ca ființă),  orice facem spre dezvoltarea noastră va avea o repercursiune și asupra calității vieții copiilor noștri.

 Vă doresc o dezvoltare continuă în ușurință și bucurie care să aducă acel plus valoare pe care vi-l doriți în viața copiilor voștri!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *