STILURI DE ÎNVĂȚARE – MODELUL VARK

Există, până acum, multe stiluri de învățare studiate și analizate. Aproape fiecare cercetător a venit cu un sitem propriu de clasificare a stilurilor de învățare.

Oamenii de știință și psihologii au dezvoltat diferite modele pentru a înțelege metodele diferite în care oamenii învață cel mai bine.

O teorie foarte populară este modelul VARK, care identifică patru tipuri primare de învățare: vizual, auditiv, scris/citit și kinestezic.

Fiecare stil de învățare răspunde cel mai bine la o metodă dedicată de învățare.

Fiecare tip de învățare răspunde cel mai bine la o metodă diferită de predare.

De exemplu, cei care au stilul de învățare auditiv își vor aminti informația cel mai bine după ce o vor reciti înapoi în clasă, în timp ce un copil cu stil de învățare kinestezic va reacționa cel mai bine atunci când sunt activități practice.

Fiecare profesor care stă în fața clase își dorește să se facă înțeles. Dar, atunci când ai o audiență care este echipată să învețe în moduri distincte, cum te asiguri că mesajul tău se va face înțeles pentru toți cei din cameră? Pentru a-i antrena pe toți cei prezenți, trebuie să treci prin toate cele patru stiluri primare de învățare.

Din fericire, există deja studii care prezintă tacticile care trebuie adoptate pentru fiecare stil de învățare. Succind, le vom prezenta în continuare.

Stilul vizual. Elevii preferă să vadă informația și să vizualizeze relația dintre diferite idei.

Tehnici de învățare: oferă hărți și grafice, fă o prezentare atractivă vizual și arată relațiile dintre diferite puncte ale informației oferite.

Stilul auditiv. Elevii preferă să audă informația mai mult decât să o vadă prezentată vizual.

Tehnici de învățare: celor cu stilul de învățare auditiv le place să recite infomația tare pentru a o reține; oferă-le șansa să spună cu voce din nou ceea ce au auzit punându-le întrebări din materialul predat.

Stilul scris/citit. Elevii învață cel mai bine citind și scriind informația, interacționând cu textul.

Tehnici de învățare: pune-le întrebări despre informația primită, iar ei să scrie răspunsurile. Oferă-le posibilitatea să citească și ei informația predată.

Stilul kinestezic. Elevii învață practic, făcând experimente, lucrând cu mâinile.

Tehnici de învățare: oferă câteva exerciții în timpul cărora elevii pot sta în picioare și pot face demonstrații practice, experimente, demonstrând ceea ce au de învățat. Sau le poți cere elevilor să scrie ceea ce trebuie să își amintească.

În concluzie, fiecare copil învață cel mai bine atunci când informația predată este prezentată în modul propice pentru stilul său de învățare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *