PIRAMIDA ÎNVĂȚĂRII

Sunt studii care arată că , în funcție de medotele de învățare și de materialele folosite, poate crește sau scădea procentul de reținere a informației, poate influența reamintirea informației pe termen lung și poate îmbunătăți experiența de învățare.

 

Piramida învățării, câteodată numită și conul învățării, sugerează că majoritatea studenților își amintesc doar 10% din ceea ce citesc în cărți, dar rețin aproape 90% din ceea ce învață și le predau apoi celorlalți. Piramida învățării sugerează că anumite metode de învățare sunt mult mai eficiente decât altele și că, prin combinarea mai multor metode eficiente de învățare, se poate ajunge la o învățare mai profundă și la creșterea gradului de reținere a informației pe o perioadă lungă de timp.

 

Vă invit la o introspecție: aduceți-vă aminte de o experiență la școală în care a trebuit să prezentați ceva colegilor. Este adevărat că vă amintiți ce ați prezentat? La fel, vă invit să vă amintiți o lecție la biologie învățată strict din manual despre fazele diviziunii celulare indirecte. Vă mai amintiți?

Eficacitatea metodei de învățare, așa cum este ea prezentată în piramida învățării, va fi, de asemenea, influențată de stilul de învățare propriu. Unii studenți vor reține și își vor reaminti mai multă înformație din învățare vizuală, în timp ce alții vor reține mai mult din ceea ce aud.

 

Pentru a maximiza eficacitatea procesului de învățare, trebuie combinate mai multe metode de învățare și trebuie ținut cont și de stilul propriu de învățare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *