Muzica joacă un rol important în dezvoltarea copilului. E important să învățam avantajele muzicii și să cunoaștem metode de a face copii să îndrăgească muzica.
Cântatul și muzica joacă un rol important în cultura noastră. Găsim muzica prezentă în multe domenii din viața noastră: teatru, film, televiziune, ceremonii, celebrări. Acasă putem de asemenea face muzica o parte din cultura familiei – o parte naturală a experiențelor noastre de zi cu zi.
De la naștere, părinții, instinctiv, folosesc muzica pentru a liniști și a calma copilul, pentru a-și exprima iubirea, bucuria și pentru a interacționa.
Muzica și dezvoltarea creierului
Universitatea din Sudul Californiei și Institutul Creierului si al Creativității din California, în urma unui studiu din 2016, au aflat că experiențele musicale din copilărie pot de fapt accelera dezvoltarea creierului, în particular în arii precum limbaj și citit. Conform Fundației NAMM din Statele Unite ale Americii, a învăța să cânți la un instrument poate îmbunătăți învățarea matematicii și să crească notele la testele naționale.
Muzica aduce îmbunătățiri atât academic, cât și intelectual, social și emotional, motric și dezvoltă limbajul. Muzica ajută ca mintea și corpul să lucreze împreună.
Expunerea copiilor cât mai devreme la muzică îi ajută să învețe sunetele și semnificația cuvintelor.
Dansul pe muzică contribuie la dezvoltarea motrică și permite practicarea expresiei de sine.
Muzica mărește capacitatea de reținere a memoriei.
Muzica ne aduce bucurie și este benefică dezvoltării armonioase fizic-emoțional-mental-spiritual.
Crescând, copiii iubesc să cânte pe muzică și, împreună cu părinții sau educatorii, creează un mediu muzical care bucură și dezvoltă aptitudini muzicale.
Ce învață copiii fiind expuși la muzică de la naștere
Este acceptat faptul că adulții și copiii nu exprimă la fel muzica. Vârsta de la naștere până la șase ani este cea mai important perioadă pentru dezvoltarea muzicală a copilului. Asta deoarece chiar și cei mai mici copii primesc tonurile din muzică și le diferențiază neintenționat în frecvență, melodie și stimul.Asta înseamnă că, precum și la dezvoltarea limbajului, copiii își dezvoltă capacități musicale prin imitarea și memorizarea ritmurilor și tonurilor cântecelor cum ar fi bătutul ritmului și cântatul după melodie.
Abilitățile muzicale sunt dezvoltate atunci când sunt însoțite de factori pozitivi. Contează cum se simte copilul, să se simtă în siguranță, iubit.
Rolul părinților în educația muzicală
Părinții joacă cel mai important rol in educația muzicală atunci când vine vorba de lărgirea orizontului muzical. Cercetările au arătat că dezvoltarea comportamentului muzical la copii este direct influențat de mediul orientat spre muzica din familie.
De asemenea, s-a demonstrate că părinții dezvoltă o legatură mai puternică cu copiii lor atunci când se bucură de muzică împreună. În acest fel, muzica nu este doar un instrument care contribuie la creșterea și la dezvoltarea copilului, ci și ajută familia să petreacă timp de calitate și să se distreze împreună.
În concluzie, se recomandă expunerea de la naștere la muzică și desfășurarea de activități pe muzică împreună cu copiii. Muzica are un impact pozitiv asupra dezvoltării ritmului, mișcării și capacităților sociale, emoționale si psihice pe termen lung.
Bibliografie: