DE CÂT TIMP AU NEVOIE COPIII DE NOI; PĂRINȚII?

La această întrebare nu există un răspuns fix și general valabil. Copiii au nevoie de timp de calitate, adica cu atenția nestrămutată din partea noastră, în fiecare zi. Sunt specialiști care spun că minim 15 minute pe zi pentru fiecare copil.

Dar experiența arată că fiecare copil este diferit și fiecare are nevoie de o perioada de timp minimă diferită pentru a se simți cu adevărat iubit de către părinți.

Fiecare copil are o “cupă de iubire” pe care și-o umple în fiecare zi cu iubirea și cu atenția pe care o primește de la cei dragi. Dacă se întâmplă să aibe o zi mai plină de provocari (o ceartă cu prietenul, un exercițiu mai greu la matematică, o pasă greșita la fotbal etc), atunci cupa lui s-a golit mai mult în acea zi și are nevoie de și mai multă atenție seara.

Weekendul este o fereastră pentru copii pentru a-i avea mai mult timp alături de ei pe părinți. Dacă și aceste două zile au fost pline și cu multe activități, dar nu așa mult activitate unu la unu cu copilul, atunci s-ar putea să vedem cum duminică seara ni se cere mai multă atenție sau copilul plânge mai mult, deși, aparent, am petrecut tot timpul din ultimele două zile împreună cu el. Copilul simte acea deconectare rezultată dintr-un program plin și obositor pentru el.

Copilul cere timp de calitate, cu atenția focusată pe el și făcând jocurile care lui îi fac placere și pe care le cere el.

Avem nevoie, ca și părinți, să ne amintim că fiecare zi este specială și nu mai poate fi repetată. Și fiecare “umplere a cupei de iubire” a copilului înseamnă o cărămida pusă la construcția edificiului care este relația noastră de o viață cu copilul. Tot astfel noi ne aducem suportul la modelarea caracterului copilului, la felul în care el va relaționa cu alți oameni și cum se va integra în colectivitate. Ajutăm la creșterea stimei de sine și a încrederii în propriile puteri.

Vă doresc conectare plină de bucurii!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *