CE VALORI NE GHIDEAZĂ VIAȚA?

O valoare este o calitate sau un ansamblu de calități deosebite a unui fel de a-ți trăi viața raportat la normele ideale ale omului.

Avem nevoie să ne trăim viața frumos după valori precum: pace, adevăr, frumusețe, libertate, curaj, iubire, bunătate, integritate.

Iar ca părinte sau pedagog este de datoria noastră să insuflăm valori frumoase copiilor prin propriul exemplu. De aceea, dacă se întâmplă să facem vreo boacănă, care este în contradictoriu cu o valoare după care ne ghidăm viața, este important să facem o altă alegere care să rectifice ce am făcut incorect. De noi depinde să ne recunoaștem propriile acțiuni și cuvinte și să ne dăm silința, cu conștiență și cu prezență, să fim mereu în aliniament cu propriile noaste valori.

Într-un cadru creat special ca moment de conectare, este recomandat să vorbim despre valori copiilor. S-ar putea ca nu toate valorile noastre să fie împărtășite de către copii, dar important este respectul: ”Eu îți respect părerea ta și, te rog, respect-o și tu pe a mea. Nu e necesar să copiezi valorile mele, dar respectă spațiul și persoana mea suficient cât să vezi și să accepți valorile mele. Ele sunt farul după care eu îmi ghidez viața”.

 

De aceea, singurul caz în care un conflict poate să nu aibe rezolvare, în sensul de a ajunge la o rezoluție comună, este conflictul de valori. Pentru ca ele nu sunt păreri, gânduri, acțiuni, ci repere întipărite în întreaga ființă după care cineva își trăiește viața.

Dar este important ca, din timp în timp, să ne verificăm propriile valori. Să vedem dacă ele mai corespund cu cine suntem noi astăzi sau dacă e nevoie să mai adăugăm altele noi.

Adevărul este că doar de noi depinde cum ne creăm propria viață. Și, atunci, de ce să nu o modelăm după valori frumoase, care ne fac traiul de zi cu zi o bucurie?

Este important să ne împărtășim, cu cei apropiați și nu numai, valorile proprii și să ne strădui să nu le încălcăm. De ce? Pentru că, prin ignorarea lor, intrăm pe drumul cel  mai scurt de a trăi fără stimă de sine și valoare de sine:” Dacă eu nu îmi respect adevărul sufletului meu, atunci cum mă mai pot privi drept în oglindă?” Deci este nevoie de o permanentă observare a Cine Suntem, ce facem și cum ne trăim fiecare zi și, mai ales: fii tu un exemplu pentru copiii din viața ta!

Cu toții învățăm din trăirile noastre de zi cu zi și cu toții facem zeci de alegeri zilnic. Chiar și a nu face nimic este tot o alegere. Și, în acest tumult al vieții, vă invit să reflectați cât de mult vă ghidați după propriile valori și vă doresc curaj să faceți acele alegeri care vă aduc mai aproape de vocea sufletului vostru!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *