EXPRIMAREA PUNCTULUI DE VEDERE

Pe când eram eu elevă, erau profesori față de care știam că trebuie să îmi ascund punctul de vedere.

Trebuia să livrez informația reținută din carte și atât. Pentru acești profesori, copiii erau doar un ”material” cu care lucrau. Intrau la clasă, predau lecția, ascultau, dădeau lucrări de control, puneau note și plecau. Nu lăsau în urma lor o amprentă umană. Singura informație exprimată era ceea ce găsea scris în manualul de la materia lor. Nu agreau tonul copilăresc, emoțiile sau scuzele. Nu ascultau exprimarea punctului de vedere al elevului sau vreo părere a acestuia legată de orice, fie ceva general sau legat de materia predată. Totul trebuia să fie strict, secvențial, tocit și spus pe de rost. Nu păreri, nu interpretări, nu corelații, nu ezitări, nu invitație la dialog deschis.

Astfel, îmi dezvoltasem un simț ascuțit în a identifica rapid profesorii care acceptau punctul de vedere al elevului, care il respectau ca pe o ființă umană deplin dezvoltată și care nu.

Dar nu e nevoie să mai subliniez cât de important este să dezvoltăm simțul critic la copii, să încurajăm exprimarea punctului de vedere și să creăm situații în care ei să se exprime liber, corelând informația din mai multe domenii și învâțând de mici ce este etic, moral și corect și ce nu.

Se vorbește cât mai mult despre învățarea integrată, de corelația între materii, de analizarea relației dintre diverși termeni si fenomene diferite.

Dar toată această nouă abordare a informației are nevoie de oameni dispuși să lase deoparte rigiditatea și strictețea formatului de predare, învățând un nou mod de a interacționa cu elevii, de a-și prezenta informația predată și de a încuraja exprimarea la clasă. Și ușor, ușor va crește numărul profesorilor care înțeleg importanța interacțiunii la oră și nevoia de schimbare pentru a pregăti cu adevărat noile generații pentru un viitor incert, dar în care va fi clar nevoie de multă inovare, invenții și capacitatea de a gândi abstract și critic.

În concluzie, încurajați copiii să-și exprime punctul de vedere și să și-l argumeteze.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *