Apreciez profesorii care sunt cu adevărat pasionați de profesia lor. Profesorii care vor să fie o inspirație pentru ceilalți. Profesorii care sunt fericiți când sunt la ore. Profesorii pe care fiecare elev și-ar dori să-i aibe.
1) Îi place foarte mult ceea ce face și are un talent nativ de a interacționa cu copiii
Activitatea de predare este menită să fie una plăcută și care să aducă multă satisfacție profesorului. Ar trebui să devii profesor doar dacă iubești copiii și ai ca intenție să îți pese de iei din inimă. Nu te poți aștepta ca elevii să se simtă bine la ora ta dacă tu, ca profesor, nu te simți bine cu ei. Dacă doar citești instrucțiuni dintr-un manual, este insuficient și ineficient. Așa că, în schimb, fă orele cât mai interactive și pline de viață posibil. Lasă ca pasiunea ta pentru profesat să strălucească în fiecare zi. Bucură-te de fiecare moment la clasă la potențialul său maxim.
2) Are un impact pozitiv
Urmând zicala: ”Cu o mare putere vine o mare responsabilitate.”, trebuie să fi conștient și să-ți aduci aminte de responsabilitățile tale ca și profesor. Unul dintre scopurile tale ar trebui să fie acela de a face o diferență în viețile elevilor. Cum? Fă-i să se simtă speciali, în siguranță și într-un mediu sigur atunci când sunt în clasă. Fii o influență pozitivă în viața copiilor! Și, în calitate de profesor excelent, trebuie să știi prin ce au trecut elevii înainte de a intra la ore și care sunt condițiile lor de acasă. Așa că, dacă nu primesc suficient suport de acasă, cel puțin tu le poți oferi un contrabalans, poți să faci diferența în viața lor.
3) Este pozitiv
Adu energie pozitivă în sala de clasă în fiecare zi. Ai un zâmbet frumos așa că nu uita să zâmbești. Evident că viața ta poate avea greutățile ei, însă – pe cât posibil- încercă să te conectezi cu elevii în fiecare zi. Amprenta ta asupra lor poate fi mult mai puternică decât conștientizezi acum. Adu-ți aminte că energia pozitivă este contagioasă. Nu lăsa negativitatea evenimentelor sau a altor oameni să îți ia din strălucirea ta.
4) Este autentic
Fii curios despre viața și despre interesele elevilor tăi astfel încât să găsești mereu modalitatea prin care să te conectezi cu ei. Nu uita să le povestești și din viața ta și care sunt interesele tale. De asemenea, este foarte important să ajungi să le cunoști stilurile de învățare astfel încât să te raportezi la ei individual. A vorbi cu părinții nu ar trebui văzut ca și o obligație cât, mai degrabă, ca o onoare. La începutul anului școlar, dă mesajul că părinții pot veni să comunice cu tine despre orice e legat de copilul lor. Adițional, încearcă să îți cunoști și colegii. S-ar putea să fi mai fericit știind că faci parte dintr-o rețea în care poți găsi suport atunic când ai nevoie.
5) Dă 100%
Fie că predai o lecție nouă, scri un raport sau îți oferi suportul colegilor, dă 100%. Fă-ți meseria din iubirea față de predat și nu pentru că te simți obligat. Fă-o pentru creșterea ta. Fă-o ca să îi inspiri pe ceilalți. Fă-o pentru ca elevii tăi să beneficieze la maxim de ceea ce îi înveți. Niciodată nu te da bătut și dă mereu tot ce ai tu mai bun!
6) Este organizat
Încearcă mereu să fi în top și să îți faci un plan pe care să îl urmezi. Lecțiile pregătite în ultimele minute nu sunt atât de eficiente. Poți să ți un jurnal în care să îți notezi ideile imediat ce îți vin în minte. Apoi, fă-ți un plan despre cum să implementezi ideile la ore.
7) Are o minte deschisă
Ca și profesor, vor fi momente când vei fi observat atât formal cât și informal. Ești constant evaluat și criticat de către director, profesori, părinți și copii. În loc să te amărăști când cineva are ceva de spus despre metoda ta de predare, fii deschis la minte în a primi critică constructivă și fă-ți un plan de acțiune. Dovedește că tu ești acel profesor eficient care îți dorești să fi. Nimeni nu este perfect și întotdeauna este loc pentru îmbunătățiri. Uneori, ceilalți văd ceea ce tu nu reușești să vezi.
8) Are standarde
Creeză standarde pentru elevii tăi și pentru tine. De la început, asigură-te că elevii știu ceea ce este acceptabil și ce nu. De exemplu, amintește-le elevilor cum ți-ar plăcea ca ei să-și facă proiectele. Ești acel profesor care iși dorește ca elevii săi să își atingă cel mai înalt potențial? Sau ești un profesor căruia nu îi pasă dacă elevii fac ce pot ei cel mai bine. Amintește-ți că poți cere mult doar în cazul în care oferi mult. Fii tu exemplul pentru ei.
9) Găsește inspirație
Un profesor eficient este creativ, dar asta nu înseamnă că trebuie să creeze totul de la zero. Găsește inspirație din cât mai multe surse. Fie că ideile vin din cărți, Pinterest, YouTube, Facebook, bloguri. Continuă să cauți inspirație în fiecare zi.
10) Îmbrățișează schimbarea
În viață, lucrurile nu merg mereu conform planului. Cu atât mai mult când e vorba de predare. Fii flexibil și urmează curentul atunci când apare o schimbare. Un profesor eficient nu se plânge de schimbarea directorului, a manualelor sau de ritmul dat de clasă.
11) Nu îi este frică de eșec
Un profesor eficient reflectă în procesul său de predare evoluția sa ca și profesor. Gândește-te la ce a funcționat și la ce ar trebui modificat data viitoare. Trebuie să-ți amintești că avem cu toții lecții ”de eșec” din când în când. În loc să te uiți la lecție ca la un eșec, gândește-te ce ai învățat din acea întâmplare. Și la profesori, educația și învățatul sunt procese continue. Cel mai important este să îți recunoști eșecurile și să lucrezi la slăbiciunile apărute pentru a-ți îmbunătăți abilitățile pedagogice. Există ceva pozitiv în fiecare situație și este treaba ta să identifici ce anume.
12) Știe că prezența sa la clasă are impact atât intelectual cât și emoțional
De multe ori, un profesor este văzut ca și un exemplu. De aceea, e important să vorbești la ore și despre emoții, trăiri și viziunea unui viitor mai bun.
Păstrează o atitudine pozitivă și continuă să iubești ceeea ce faci!
Bibliografie: https://www.edutopia.org